Food Delivery Rider; Berbaloikah Menjadikan Sumber Pendapatan Gig Sebagai Sumber Utama?


Jom kita cerita sikit perihal pendapatan Gig di Malaysia ni. Sebabkan saya ada pengalaman dalam menjadi rakan pemandu beberapa delivery services ni, dalam artikel ni, saya nak terangkan sikit sejarah ketiga-tiga platform ni, cerita pasal persamaan mereka, perbezaan mereka, dan saya nak discuss jugak pasal kelebihan dan kelemahan benda ni sebagai sumber pendapatan.

Sejarah Ketiga Sumber Pendapatan Gig

a. Grab Food:
Mesti mereka semua dah familiar dengan Grab kan? Grab ni sebenarnya platform ride-hailing yang besar kat Asia Tenggara. Tapi seiring dengan tuntutan hidup yang semakin maju, mereka pun expand perkhidmatan ke penghantaran makanan. Mereka punya Grab Food ni start operasi pada tahun 2016. Jadi sekarang, anda boleh order makanan dari berbagai restoran melalui aplikasi Grab.

b. Shopee Food:
Mereka mesti pernah beli-belah online kat Shopee kan? Nah, mereka pun tak nak ketinggalan tren penghantaran makanan. Pada tahun 2020, Shopee pun introduce Shopee Food. Konsepnya sama je macam Grab Food, tapi ni khas untuk mereka yang suka beli barang kat Shopee. Jadi mereka boleh order makanan sekali dengan shopping barang-barang keperluan mereka.

c. FoodPanda:
FoodPanda ni antara platform penghantaran makanan yang dah lama beroperasi kat Malaysia. Mereka start business di sini pada tahun 2012, jadi mereka dah pun establish name di pasaran. Dengan rangkaian restoran mitra yang banyak, mereka boleh offer banyak pilihan makanan untuk mereka.

2. Persamaan Ketiga Platform

Walaupun ketiga-tiga platform ni ada ciri-ciri tersendiri, tapi ada jugak persamaan yang boleh kita highlight. Pertama, semua guna aplikasi mudah alih untuk senangkan mereka buat pesanan. Mereka boleh order makanan dengan hanya tekan-tekan jari je, pilih kedai, pilih menu, dan hantar alamat penghantaran.

Kedua, semua platform ni bergantung pada rakan pemandu yang bekerja secara fleksibel. Maksudnya, mereka bukan pekerja tetap tapi bekerja ikut masa dan kehendak sendiri. Jadi mereka yang cari duit sampingan atau flexible job, boleh join jadi rider diorang.

Ketiga, semua platform ni ada kerjasama dengan banyak kedai dan restoran. Jadi mereka memang ada pelbagai pilihan makanan ikut citarasa mereka.

3. Perbezaan Ketiga Platform

Walaupun ada persamaan, tapi tentu ada perbezaan juga antara ketiga-tiga platform ni. Yang pertama, Grab Food ni memang dah establish dan popular sebelum mereka masuk bidang penghantaran makanan. Jadi mereka memang ada pangsa pasaran yang besar.

Shopee Food pulak advantage dia dengan populariti Shopee sebagai platform beli-belah online. Mereka harap boleh tarik lebih ramai pengguna yang dah biasa dengan Shopee untuk try service penghantaran makanan mereka.

FoodPanda pula dah lama operate dalam industri ni, jadi mereka ada brand awareness yang kuat dan memang dah ada pengaruh dalam pasaran.

4. Kelebihan dan Kelemahan

a. Kelebihan:
- Fleksibiliti masa kerja: Pendapatan Gig ni memang bagus kalau anda nak kerja ikut waktu sendiri. Anda boleh arrange jadual kerja ikut suka hati anda.
- Peluang duit extra: Kalau anda cari duit tambahan, jadi rider untuk platform ni memang peluang yang bagus. Anda boleh dapatkan duit extra ikut kesesuaian anda.
- Senang nak guna: Aplikasi mereka memang senang nak guna. Anda boleh order makanan dengan mudah je, tak payah pening kepala.

b. Kelemahan:
- Pendapatan tak stabil: Nak jujur, pendapatan dari Gig ni tak stabil sangat. Bergantung pada permintaan pelanggan, persaingan dengan rider lain, dan policy harga platform, pendapatan anda boleh berubah-ubah.
- Kerja berat: Kalau anda nak dapatkan duit yang banyak, kena la bersedia kerja waktu sibuk. Kadang-kadang penat jugak la kalau kerja padat.
- Bergantung pada platform: Sebagai rider, anda kena ikut peraturan dan syarat platform yang anda join. Kadang-kadang anda takde kawalan penuh pasal harga penghantaran atau dasar pembatalan pesanan.

Jadi kesimpulannya, pendapatan Gig melalui platform macam Grab Food, Shopee Food, dan FoodPanda memang popular di Malaysia. Walaupun ada persamaan, tapi ada perbezaan penting di antara mereka. Sebelum anda decide nak join jadi rider atau guna platform ni, anda kena consider kelebihan dan kelemahan yang saya dah mention tadi. Jangan lupa juga untuk faham betul-betul cara kerja dan cabaran dalam industri ni sebelum terlibat sepenuhnya.

3 Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

  1. kena kerja kuat utk pendapatan lebih.

    BalasPadam
  2. flower bouquet delivery in dubai offer a delightful way to convey emotions, celebrate special moments, and spread joy to loved ones

    BalasPadam
  3. The cer 100 workshop was a game-changer for me. Learning about sustainable practices in such a detailed manner has truly inspired me to implement changes in my workplace."

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama

نموذج الاتصال