Buy Now Pay Later: Memahami Risiko dan Masalah Kewangan yang Bakal Dihadapi


"Buy now pay later" adalah satu konsep perbelanjaan di mana seseorang boleh membeli barang atau perkhidmatan pada masa sekarang tanpa perlu membayar secara sepenuhnya pada masa itu juga. Biasanya, terdapat syarat dan perjanjian yang ditetapkan oleh peniaga atau platform yang menyediakan perkhidmatan ini. Individu boleh memilih untuk membayar jumlah belian secara ansuran dalam tempoh masa yang ditentukan atau dalam jumlah tetap setiap bulan.

Buy now pay later (BNPL) menawarkan beberapa kelebihan kepada pengguna, antaranya:

Akses Mudah kepada Barang dan Perkhidmatan:
BNPL membolehkan individu membeli barang atau perkhidmatan tanpa perlu membayar jumlah penuh pada masa itu juga. Ini memberikan akses mudah kepada keperluan atau kehendak tanpa perlu menunggu untuk mengumpul jumlah wang yang mencukupi.

Tiada Faedah atau Yuran Tambahan: 
Sesetengah platform BNPL menawarkan tempoh pembayaran tanpa faedah atau yuran tambahan jika pembayaran dibuat tepat pada masa. Ini memberi pengguna kelebihan untuk membeli dan membayar secara fleksibel tanpa perlu membayar lebih untuk perkhidmatan tersebut.

Pembayaran Secara Ansuran: 
BNPL membolehkan individu membayar jumlah pembelian dalam ansuran atau bahagian yang lebih kecil. Ini dapat membantu mengurangkan beban kewangan yang besar pada satu-satu masa dan membolehkan pembayaran yang lebih mudah dilakukan secara berkala.

Kelajuan dan Bebas Kertas: 
Proses membeli dengan BNPL adalah cepat dan mudah, biasanya dilakukan secara dalam talian. Pengguna hanya perlu mengisi borang dan memberikan maklumat pembayaran untuk mendapatkan kelulusan segera. Ini mengurangkan kerumitan yang biasanya berkaitan dengan memohon pinjaman atau kredit tradisional.

Perlindungan Pembelian: 
Beberapa platform BNPL menyediakan perlindungan pembelian, termasuk jaminan pulangan wang atau pemulangan jika terdapat isu dengan produk yang dibeli. Ini memberikan kepastian tambahan kepada pengguna dan mengurangkan risiko pembelian yang tidak memuaskan.

Namun, walaupun terdapat kelebihan-kelebihan ini, adalah penting untuk menggunakan BNPL dengan bijak dan bertanggungjawab untuk mengelakkan terjerumus ke dalam hutang yang berlebihan dan kesulitan kewangan pada masa depan.

Buy now pay later (BNPL) juga mempunyai beberapa keburukan yang perlu diambil kira oleh pengguna. Berikut adalah 10 keburukan BNPL:

  1. Risiko Berhutang Berlebihan: Pengguna mungkin tergoda untuk membuat pembelian yang melampaui kemampuan kewangan mereka, menyebabkan hutang yang berlebihan jika tidak dikelola dengan bijak.
  2. Yuran dan Faedah Tambahan: Walaupun beberapa platform menawarkan tempoh tanpa faedah atau yuran tambahan, terdapat juga platform yang mengenakan faedah atau yuran yang tinggi jika pembayaran lewat atau tidak lengkap.
  3. Pengeluaran Wang yang Tidak Dirancang: BNPL dapat mendorong pengguna untuk membuat pembelian impulsif atau tidak direncanakan, yang boleh mengganggu perancangan kewangan mereka.
  4. Gangguan Kewangan: Pembayaran ansuran BNPL boleh menambah beban kewangan bulanan, menyebabkan pengurangan pendapatan yang tersedia untuk komitmen kewangan lain seperti sewa, pinjaman lain, atau simpanan.
  5. Pengeluaran Lebih dari Pendapatan: Jika pembayaran ansuran BNPL melebihi pendapatan bulanan pengguna, mereka berisiko mengalami kesulitan dalam memenuhi pembayaran, yang dapat menyebabkan masalah kewangan jangka panjang.
  6. Meningkatkan Impulsif Belanja: Kemudahan dan kelajuan BNPL dapat mendorong keputusan pembelian yang tidak terencana dan berlebihan, yang boleh menyebabkan pengeluaran berlebihan.
  7. Pengenalan kepada Hutang Awal: BNPL dapat memberikan pengguna persepsi palsu mengenai kemampuan kewangan mereka, yang mengakibatkan pengenalan hutang awal dalam kehidupan mereka.
  8. Kesukaran Menjaga Disiplin Pembayaran: Pengguna yang tidak teratur dalam membuat pembayaran ansuran BNPL mungkin menghadapi kesukaran mengekalkan disiplin dalam pengurusan kewangan mereka.
  9. Penurunan Skor Kredit: Terlambat atau gagal membayar ansuran BNPL boleh merosakkan rekod kredit pengguna dan mempengaruhi keupayaan mereka untuk mendapatkan pinjaman atau kredit di masa hadapan.
  10. Pengeluaran Lebih dalam Jangka Panjang: BNPL mungkin mengelirukan pengguna untuk mengeluarkan lebih banyak wang dalam jangka panjang, berpotensi meningkatkan beban hutang dan mengurangkan tabungan mereka.
Kesimpulannya, walaupun BNPL menawarkan beberapa kelebihan dalam hal akses mudah dan fleksibiliti pembayaran, terdapat juga risiko dan keburukan yang perlu diambil kira. Penting bagi pengguna untuk menggunakan BNPL dengan bijak, membuat pembelian yang terencana, dan memastikan kemampuan kewangan yang mencukupi untuk memenuhi pembayaran ansuran. Disiplin dalam pengurusan kewangan adalah kunci untuk menghindari masalah hutang dan kesulitan kewangan di masa depan.

Notakaki - Jika dulu anak-anak yang selalu kita tengok berperangai kalau nak itu, dan-dan tu jugak disuruh dapatkan. Sekarang orang dewasa pun kebanyakan begitu. BNPL, Kad Kredit dan macam-macam cabang lagi yang menjurus kepada kita berbelanja melebihi duit yang ada di tangan. Semoga kita dijauhkan dari bunga-bunga riba ini. 


1 Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

  1. ini perangkap hutang. bunyinya elok lemak berkrim tapi kalau x faham memang terjerat mcm kes yg viral tu

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama

نموذج الاتصال