Lempeng Gebu

Assalamu'alaikum,

Bila sebut pasal lempeng, mesti ramai yang terfikir lempeng tradisional kita yang keras bila sejuk. Aku ni pun bukan kategori pandai memasak. Lagi-lagi bab kuih muih ni. Tapi aku suka tengok AFC kat assteruk tu. Walaupun aku tak pandai masak, tapi aku suka masak.

Kita balik kepada lempeng tadi. Sekarang ni ada Google, senang. Semalam aku Google la macam mana nak buat lempeng a.k.a. pancake yang gebu gebas tu. Jumpa la page ni; fluffy pancakes.

Huk alos... Orang Kelantan cakap, seney semeseh jah!

Aku pun try buat semalam. Tapi tak berapa nak gebu, sebab aku main campak-campak tak ikut sukatan dan exact ingredients. The he he he...


Wakaka! Dah lah tak gebu, masa mula-mula tu siap hancur. Padahal masa aku buat lempeng biasa takde la pulak nak hancur.

So, hari ni aku try lagi. Alhhamdulillah ada perubahan walaupun still tak ikut resepi yang asal. Pasni nak try bakar-bakar pulak. Mintak-mintak jadi lah. Last time aku masak kek coklat kukus, dia jadi merekah. Dua tiga kali jugak macam tu. Kita tengok pasni jadi ke tak.

Nak buat macam mana. Amatur boh!


Thanks sebab baca! :)


Catat Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

Terbaru Lebih lama

نموذج الاتصال