Selamat Menyambut Hari Ulang Tahun Kemerdekaan Malaysia ke 57

Assalamu'alaikum,

Sudah lebih separuh abad negara kita Merdeka. Sepenuhnya? Tak, hanya fizikal cuma. Hmm... Fizikal pun sebenarnya masih banyak lagi yang belum merdeka. Jasad dan minda masih lagi terbelenggu. Cara hidup, cara berfikir masih lagi kita terikat dengan cara penjajah, taghut bersepah. Mungkin jika kita nilai kemajuan yang kita ada ini sebagai lambang merdekanya kita, maka merdekalah kita.


Tersedia ruang dan lorong yang cukup-cukup untuk kita bernafas dan mungkin untuk kita rehat sedikit sebelum menyambung kais dan sisa hidup. 


Namun, kita masih punya kuasa jati yang agung untuk mengembalikan gilang gemilang warga. Kita masih punya daya minda yang utuh bagi membakar kembali bara semangat bangsa yang kian padam. Walaupun sesaat lepas kita ternoda, harum subur kehidupan pasti akan terbit jika dibaja dari sekarang. Kerana kita anak Merdeka.




32 Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

  1. btui bro..kita tak sepenuhnya merdeka..hanya kita yang mampu menentukan kemerdekaan mutlak..bangkitlah wahai bangsaku...keluarkan singa yang sedang tidur dalam dirimu....takbir!!..allahhuakbar!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ramai antara kita y masih diselimuti gebar penjajahan, sistem colonial dan berpaksikan kapitalis.

      Padam
  2. merdeka ni dah nak masuk 57 rupanya..lupa, padahal 31ogos1957 tu hari mak aku lahir..woooo

    BalasPadam
    Balasan
    1. whoah cool... senang tu nak ingat birthday n umur bonda ko setiap tahun... nice

      Padam
    2. Wahh.. senang nak ingat bro YM. Muda lagi...

      Padam
  3. Gambarrrr !!
    Bila sebut tentang merdeka, teringat hasben aku cakap...
    seorang perempuan bila sudah dinikahi, merdekalah dia...

    tapi rasanya aku tak cukup merdeka lagi ni..

    BalasPadam
  4. tetiba ingat Panglima Sunan pulak bila cakap pasa taghut....haha~~abaikan.

    BalasPadam
  5. Merdeka!!! luas maksudnya..tetapi oorg sambut MERDEKA tak semeriah sambut RAYA

    BalasPadam
    Balasan
    1. merdeka n raya pon tak faham. macam mana nak meriah. huu

      Padam
  6. Erm betul hakikatnya begitulah, rasa macam kita masih terikat dengan sesuatu di belakang tabir. Apa-apa pun selamat menyambut hari kemerdekaan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat menyambut kemerdekaan. Jangan biarkan jiwa dibelenggu penjajahan.

      Padam
  7. Lebih kurang begitulah :/ Kita dah merdeka tetapi hakikatnya kita masih dijajah terutamanya dari segi pemikiran.. btw selamat menyambut merdeka tahun ke-57.. MERDEKA!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup..dari saya sekolah rendah lagi cikgu cakap macam ni. Tapi sampai sekarang masih ramai yang hanyut.

      Padam
  8. Salam kemerdekaan ke 57 KA...

    BalasPadam
  9. Saya suka gambar bunga purple tu..
    Salam kemerdekaan...

    BalasPadam
  10. Salam merdeka... tapi ade jga yg xtak paham apa itu merdeka

    BalasPadam
  11. Betul3. Harap je merdeka, tapi minda kita masih di jajah. Selamat hari kemerdekaan. :)

    Btw lama tak singgah sini. ^_^ sorry lambat betul komen. KA pun tak aktif sgt dah kat blog skrg kan?

    BalasPadam
  12. Bicara yang bersemangat! Salam Merdeka Khamsi :)

    BalasPadam
  13. Salam merdeka khamsi....lama x masuk sini

    BalasPadam
  14. negara mungkin dh merdeka tp perangai dan minda tak merdeka lg.. hahaa

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama

نموذج الاتصال