Asus ZENFONE 5

Assalamu'alaikum,
Seperti yang sedia maklum bagi yang dah maklum, aku ni tak follow gadget punya perkembangan sangat. Makanya sebelum ni aku pakai Galaxy Y yang cenonet tu dah hampir 4 tahun.

Nak dijadikan cerita, raya baru ni whatsapp punya apps mintak aku update kalau tak dia akan expired dalam masa tiga hari. Korang tahu la kan Galaxy Y tu 256 je internal memory. So, masa aku nak update whatsapp, dia cakap insufficient memory. Aku reset ke factory setting dan clear semua benda pun tetap tak boleh.

Aku pun dah putuskan mungkin teknologi dekat tangan aku tu sudah obsolete gile babun dan aku dah selamat pun beli Asus Zenfone5 yang agak murah ni. Untuk harga myr500 plus, aku rasa apa yang Asus tawarkan especially kamera utama 8mp memang sangat puas hati. Apalagi dengan processor intel dual core (2.2 + 1.6 GHz) dan ram 1gb (aku punya AP set) memang membuatkan penggunaan sangat smooth.

Internal memory ada dua varian. Satu 8gb dan satu varian lagi 16gb dengan beza harga myr100 lebih je. 8gb pun dah cukup untuk aku yang tak install banyak apps sangat ni. Saiz skrin yang agak besar dan paparan pun quite clear, memang syok untuk melayan instagram dan youtube. Apa lagi ek...? Tu je la kot. 

Bawah ni aku sharekan gambar yang aku tangkap pakai kamera dia. Owh, by the way...kamera tu jangan tekan button turbo. Kalau tak, ada dua je resolution yang boleh dipilih, 2mp dan 4mp. Haa...lagi satu, bateri pon agak jimat jugak la bagi yang selalu on internet macam aku. Oke, jom tengok hasil kamera.

32 Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

  1. asus memang syokkk woo kalau tangkap gambar... cantik gilossss !

    BalasPadam
  2. Wah cantik juga kamera nya . Wah beraya dengan asus . heheh jaga leklok biar cukup 4 tahun pulak . hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah.. :) Saya bukan jenis yang suka sangat nak tukar henponnye. Tukar nombor mungkin.. :D

      Padam
  3. Balasan
    1. kamera cantik, processor boleh tahan laju, amek y dua gig puas hati dengan harga yang murah gitu.. memang A+

      Padam
  4. kemain henpon baru...duit raya tak kasi lagi :(

    BalasPadam
  5. oh naiseee~ alamak intel... hehee ;p

    boleh tahan picture dia, tapi kalau sony experia neo HD punya result picture lagi cun (bagi aku la)... nnt aku aim nak amik sony experia z2, lol setia betui aku dengan sony huhuu~ X3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nape ngan intel?

      Sony mahai la plain..sob sob sob..

      Padam
  6. Salam syawal, bestla melaram thn ni ngan hp baru....;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fon murah je Cikna..upgrade sebab y lama punya teknologi dah obsolete.. huu

      Padam
  7. Somebody asyik promote this hp ..Not bad. Cantik gambar dia..very sharp...Boleh consider ni...Thanks KA..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya reccomend. Tapi ambil yang 2 GB ram n 16GB internal. Berbaloi..

      Padam
  8. Khamsi..lana still guna nokia 2700 tauuu,haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Err..saya terpaksa. Sebab pakai fon untuk kerja.. huu.. tu pun beli yang murah je haa..

      Padam
  9. Wahh.. phone raya! lepas ni, lagi banyak pic yang cantik2 publish kat sini :)

    BalasPadam
  10. kalau x kerana whatapps tu mesti x tukarl agi kan :-)

    BalasPadam
  11. okay la tuh.. siap ada bokeh lagi tu.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tahan sedap sebenarnye kamera dia punya depth..

      Padam
  12. sedap tengok gambar air oren dalam gelas tu. hehe.

    BalasPadam
  13. kalau orang tu pandai tangkap gambar, pakai camera phone pun nampak cam hasil DSLR. good work bro! cantik.. :)

    BalasPadam
  14. Baru ni pun adik tukar hp baru... asus juga... memang cantiklah pic tu... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih..setakat ni memang tak mengecewakan :)

      Padam
  15. wowowowo. ini yang buat melting nih. baru ingat nak tangkap lenovo

    BalasPadam
    Balasan
    1. lenovo jangan. Hardware tak okay..ramai review macam tu.

      Padam
Terbaru Lebih lama

نموذج الاتصال